top of page
  • Yazarın fotoğrafıBora Keskin

Divinity: Original Sin 2

Divinity: Original Sin II (ya da resmi adıyla Divinity: Original Sin 2) , 2014 Divinity Original Sin’in devamı olan ve Larian Studios tarafından geliştirilip yayınlanmış olan bir rol yapma oyunu. Microsoft Windows için 14 Eylül 2017’de piyasaya sürüldü. Oyun önceki oyuna benzer şekilde tek veya eşli olarak parti tabanlı oynanabilir.


Değerli okurlar, bugün şahsımın hem masa üzerinde hem de bilgisayarda çok sevdiği, fantastik evrenlerde geçen rol yapma oyunlarından birinin "eleştirisini" yapacağım. Buyurun başlayalım.


Oyuna girdiğimizde bizi göze çarpacak şekilde dizayn edilmiş bir giriş ekranı ve oyun esnasında birçok kez farklı bestelenmiş hallerini duyacağımız "soundtrack" karşılıyor. Hikaye "modunu" seçtikten sonra karakterimizi tasarlamamız isteniyor. Bu noktada oyunun kendi karakterlerinden biri olarak ya da dilediğiniz şekilde dizayn ettiğiniz karakterinizle oyuna giriş yapabilirsiniz. Ancak en iyi oyun deneyimi için karakter dizaynı videolarını izlemeniz şiddetle tavsiye edilir. (Büyücü + Inquisitor aşırı güçlüdür kanımca, tabi arkadaşlarınızla oynuyorsanız. Diğer arkadaşlarınız da hasar emmek için savaşçı tarzı karakterler kullanabilir, seçim sizin) Şayet online oynayacaksanız hikaye seçeneğinde insanlar tarafından oynanabilecek karakter sayısının 4 ile sınırlandırıldığını söylemekte yarar var.


Karakterinizi seçtikten sonra oyun başlıyor ve gemide uyanıyorsunuz. Seçimlerinizle interaktif bir hikayede ilerleyip, oyundaki gizemleri ortaya çıkarıp, NPC’lerden aldığınız görevleri yerine getiriyorsunuz. Oyunun hikayesi “Act” olarak adlandırılan 4 farklı bölümden oluşuyor. Büyü sanatı ile uğraşanların hapis tutulduğu Fort Joy adasından, ilahlığa yükseleceğiniz Arx’a kadar uzanan hikayede 3 farklı ana son mevcut. Bunların yanı sıra hikayenin önemli yan karakterleri de yaptığınız seçimlerden etkileniyor, ayrıca bir NPC sizi severken yanınızdaki arkadaşınızla kavgalıysa onunla konuşmamayı seçebilir. Birçok küçük detayın düşünüldüğü oyun türün sevenleri için bulunmaz nimet. Ancak hataları da yok değil.


İyi yanları


Grafik dizaynı olarak gerçekten grafikleriyle övünen farklı türlerdeki oyunlara bile taş çıkarabilecek potansiyele sahip. Animasyonlar da fena değil, sadece bir kere grafik hatasıyla karşılaştım, o da kendini hızlıca düzeltti.


-Diyalog ve küçük oynanış detayları iyi düşünülmüş. Act I ve Act II çok zevkli, Act III ve Act IV de fena değil, sonradan bahsedeceğim Act’lere özel bazı problemler hariç.


-Online oynarken serbestlik göz önüne alınarak yapılmış, oyuncular arzu ederlerse birbirlerinden ayrılıp farklı görevlerin peşinden gidebiliyorlar.


-Aynı şekilde bir oyuncu hayatının savaşını verirken yeteri kadar uzakta olan başka bir oyuncu NPC’ler ile ticaret yapabilir.


-Karaktere özel durumlar sayesinde, geldiğiniz kökeni kullanarak da insanları ikna edebiliyorsunuz. Örneğin karakteriniz için soylu bir geçmiş seçtiyseniz halk tabakasından birine kök söktürebilirsiniz.


Kötü Yanları


Oyunun İngilizce gereksinimi oldukça, oldukça yüksek. Problem anlatılanı anlamakta değil, problemleri çözerken tek bir kelimeyi bile kaçırmak saatlerinizi kaybetmenize sebep olabilir. Bu yüzden kendinize güvenmiyorsanız yanınızda CEFR B1 (IELTS 6 dengi) ve üstü arkadaşınızla oynamanız tavsiye olunur.


Çok fazla oyun bozabilecek ya da hikayeyi istek dışı yönde ilerletebilecek ihtimal var. Dikkatli ve türde kıdemli oyuncular her ne kadar bu durumlara düşmeyecek olsa da türün yabancısı kişiler için ilk bir saatten sonra oyun deneyimi kolayca zehir olabilir. Fort Joy’da "Shrieker'lar" ile ilgili konuşmaya dikkat etmemiş oyuncular kolayca ölebilir ve yanlarındaki yoldaşlarında (tabi almışsa) "Resurrection Scroll" yoksa vay hallerine! Bu noktadan sonrasında dua ediyorsunuz ki yakında "kayıtlı oyununuz" olsun. Benzer durumlarda hikayede bolca var, okuduğunuzu anladığınızdan emin olun. Bir kelime bile cümlenin anlamını değiştirebilir.


Bazı bulmacalar gereksiz zor ve sayısı çok fazla. Adeta uzatmak için yapılmış. Videosunu izleyin geçin gereksiz bulmacalar kendilerini belli ediyorlar zaten. Tavsiye: Imp makinesiyle de uğraşmayın değerli bir şey vermiyor.


Notlar:


Act I’de "Purging Wand’ı" bulmakta zorlanan arkadaşlarımız aşağıda verilen haritada 2 numaralı yere giderek sahil şeridini doğu yönünde takip edebilirler. Büyüyle gizlenmiş varlıkları görmeyi sağlayan yeteneği açmış iseniz bir mağara girişi göreceksiniz. İçeride "Purging Wand" bulabilirsiniz.



"Blackroot" bulmakta zorlanıyorsanız, haritasına aşağıya bıraktım.




Arx Şehri’nde Kertenkele Konsolosluğu’nu (Lizard Consulate) ele geçirmiş "Cursed Revenant’ları" öldürebilmek için yerde yanan "Necro Fire’lara" "Bless" atıp "Holy Fire" yapmanız şart, yoksa öldüklerinde "Lizard Ego'ya" dönüşüp sonraki turda "Necro Fire" içinde doğuyorlar. Bu da tek başına yeterli değil, büyü zırhlarını kırıp "Source Vampirism" atmanız lazım "Cursed Revenant'lara". Oraya geldiğiniz vakit zaten alev alev yanan kertenkeleleri gözden kaçıramazsınız.


Oyunun son bulmacalarından biri olan "Path of Blood" bulmacasının çözümünü aşağıya bıraktım. Ancak bunları yapmadan önce kontrol panelinin (altar) hemen arkasındaki mazgalın üstüne bir arkadaşınızın kanını döküp üstüne "Bless" atmanız lazım. Yoksa ortadaki kırmızı kaynak çalışmaz. (Görsel aşağıda.)



Siva’nın Vault kodu: 15R, 34L, 23R, 35R, 9R, 16L, 33L, 45R, 51L, 1L.


"Hammerfall" görevinde "Line of Anguish" adlı bir yer var, oyunun açık ara tabiri caizse en kanser yeri. Sinir bozucu şekilde konuşan küçük yaratıklar öldükçe, kendilerini tekrar doğurup şalterlerle oynuyorlar. Mantık "Cursed Revenant’lar" ile aynı, ama daha basit. Basit bir büyüyle büyü zırhlarını kırın, (sakın hiçbirini öldürmeyin) ancak "Source Vampirism" bastıktan sonra öldürün. Hesaplamada iyi olan oyuncular öldürdükten sonra "Source Vampirism" basmayı seçebilir, ama bu durumda hem cesetlerin sayısını ve yerini hatırlamak hem de son düşmanı öldürmeden önce ondan önceki bütün cesetlere "Source Vampirism" basmak gerekir. Son düşmanı da öldürmeden "Source Vampirism'lemeniz" gerekir, nasıl "AP" yetiştirirsiniz bilemem. Tavsiye: Trainer indirin, keyfinize bakın bu noktada. Hepsini öldürdükten sonra "Potency", "Order", "Wisdom", "Empathy", "Righteousness" sırasıyla şalterleri çekin.


Hatırladıklarım bunlar, oyun indirimde bayağı ucuzluyor. Alacaksanız indirim kovalamanızı tavsiye eder, şimdiden iyi oyunlar dilerim.

95 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page