top of page
  • Yazarın fotoğrafıBora Keskin

Hell Let Loose

Değerli okurlar, Avustralyalı stüdyo Black Matter tarafından geliştirilen birinci şahıs bakış açılı, çok oyunculu savaş oyunu Hell Let Loose'un incelemesini yapmak için buradayım. Buyurun bu oyunun taktiksel oynanışı ve gerçekçiliği ön planda tutarak, çıkan diğer oyunlardan farkının ne olduğundan ve artı eksilerinden bahsedelim.


Giriş


İkinci Dünya Savaşı'nı kendine konu seçen oyun, spesifik olarak Normandiya Çıkarması ve akabinde gelişen batı cephesinde geçmekte. Almanların ve Amerikanların haritada hakimiyet için mücadele verdiği oyun müfreze seviyesine 50'ye karşı 50 olarak oynanıyor. Türün birçok yapımında gördüğümüz gibi bu oyunda da oyunculara gerçek hayattaki askerlerin yaptıklarını andıracak roller biçilmiş. Hala erken erişimde olan oyunun mekaniklerinde bazı aksaklıklar olsa da oynanmayacak kadar kötü durumda olduğunu söyleyemem.


Teknik Detaylar


Teknik incelemeye geldiğimizde oyun taktiksel koordinasyona ve konumlanmaya oldukça önem veriyor. Çavuşlar ve subaylar takımlarının kazanması için stratejik konumlanma ve emir-komutadan sorumluyken, düz erler ve özel rolleri almış askerler haritadaki noktaları ele geçirmek ya da savunmak için bilfiil çarpışmakla sorumlu. Oyunun haritasında gidemeyeceğiniz yer yok, isterseniz düşman hattının arkasına rahatlıkla geçebilirsiniz. Ayrıca doğduğunuz yer de sabit değil, subaylar ve çavuşlar tarafından yerleri değiştirilebiliyor.


Bu noktada oyunun kaynak sistemine değinmek lazım. Subaylara her oyunun başında belirli bir kaynak verilir ve bunlarla tank, zırhlı araç, kamyon, airhead, fortify gibi şeyler alınabilir. Kaynakların sürekliliğini sağlamak için mühendis sınıfını oynayan oyuncular belirli "node"lar dikmek zorunda. Her ne kadar basit erler de oynanışa etki etse de, oyunlar takımların başlarındaki subayların aldığı kararlar ve çavuşların doğma noktalarını doğru konuşlandırmasıyla kazanılıyor. Doğma noktaları outpost ve garrison olarak ikiye ayrılıyor. Outpost sadece manga lideri tarafından konulup manga içerisinde kullanılıyor. Garrison'lar ise yine manga liderleri tarafından konulmasına rağmen bütün takım tarafından kullanılabiliyor. Outpost koymak için bir gereksinim yok iken garrison'lar için subay, mühendis ve destek sınıfının birlikte çalışması gerekiyor.


Gerçek hayattaki savaş alanları incelenerek yapılmış haritalarda belirli noktaların hakimiyeti için mücadele verin, manga liderleriyle işbirliği içinde çalışın ya da bir subay olarak 50 kişilik takıma kumanda edin.


Sınıflar/Roller:


Piyade er: Tüfeği, el bombası ve fazladan cephanesi ile takımın bel kemiği.


Mühendis: Gizli kahraman, node'lar ve saha tahkimatlarıyla takımın gayelerine ortak oluyor.


Destek: Kaynak kutularıyla manga liderlerine destek olur.


Makineli Tüfekçi: Bastırma ateşiyle mangalara hareket imkanı sağlar.


Otomatik Tüfekçi: Tam otomatik ancak yere sabitlenmesi gerekmeyen tüfeğiyle mobil ateş desteği.


Taaruz: Yarı otomatik tüfeği ve sis bombalarıyla saldırıya dahil olurlar.


Sıhhiye: Düşen oyuncuları kaldırmak ve yaraları sarmakla sorumlu.


Tankçı: Tankları opere ederler ve takıma destek olurlar.


Anti Tankçı: Tankları yok etmek için roket atarlarla silahlanmış askerler.


Manga Lideri: Outpost ve garrison konumlandırmasının yanında taktiksel yaklaşımlarda karar almaktan sorumlu.


Subay: Oyunun beyni, bütün kararlar ve strateji ona bağlı. Kötü bir subay iyi bir takımı batırırken, iyi bir subay berbat bir takımı göklere çıkarabilir.


Artıları:


+ Grafikler fena değil. Çıktığı dönem için yeterli sayılır.


+ Takım arası koordinasyon için sesli iletişim kurulması ve bunun formal düzeyde yapıldığı sunucuların bulunması çok güzel.


+ Silah hissiyatı ve animasyonlar güzel, yürüme hariç.


+ Düşman hattının arkasına geçilebilmesi güzel olmuş.


+ Server bulmakta sorun yaşamayacağınızı garanti ediyorum, girmesi ayrı tabi.


Eksileri:


- Yürüme animasyonları berbat. Bacakları kırılmış gibi yürüyorlar.


- Optimizasyon gerçekten kötü durumda.


- Mekaniklerde aksamalar çok. Defalarca kez makineli tüfeği kurarken sorun yaşadığım için öldüm.


- Tırmanma mekaniği önemli bir mekanik olduğundan yeni maddede bahsetmem lazım. Olmayacak yerde işe yararken en lazım olan yerde otomatik tırmanma tepkisiz kalıyor ve ölmenize sebep oluyor.


- Takımda 1 kişi olan subayın kötü olması kalan 49 kişinin potansiyelini yok edebiliyor ve manga lideri, subay gibi sınıflarda seviye gereksinimi yok.


- İyi serverlar haliyle sürekli dolu ve girmek için beklemeniz gerekiyor, arkadaşlarla oynamayı zorlaştırabilir.

59 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page