top of page
  • Yazarın fotoğrafıAfşin Çakıcı

Notre Dame'ın Kamburu

Merhaba sevgili okur. Bugün, Notre Dame'ın Kamburu eseri üzerine konuşacağız. Notre Dame'ın Kamburu, Victor Hugo tarafından yazılan ve 1831 yılında yayınlanan, Fransız İhtilali sonrası Fransa’nın karanlık dönemini gözler önüne seren inanılmaz bir eserdir. Eser, çirkin, kambur, engelli ve çok acayip bir yaratık olan Kilise zangocu ile Fransa’nın ruhani ve dini lideri Claude Frollo’nun, Çingene Kızı Esmeralda’ya olan aşklarını ve Zangoç ile Papaz’ın ruhlarında oluşan ikilemeleri ve tepkileri romantik bir yaklaşımla ele alan eserdir.


XI. Louis dönemindeki yaşamı anlatan bu dönem romanı ile yazar, bir Başdiyakoz ve bir askerin kişiliğinde, kambur Quasimodo ile Çingene Esmeralda’yı yoksulluğa boğan toplumu eleştirmiştir. Öte yandan birisi çirkin bir din adamı, diğeri ise ucube bir zangoç olan iki yaşlı adamın dünyalar güzeli bir kıza olan aşklarını ve bu karşılıksız aşk karşındaki acayip tepkileri ile de “İnsanlık Komedisi”ni ortaya koymaktadır. Eser, o dönemdeki toplumsal eşitsizlik ile dini ve siyasi güçlerini insanların aleyhine kullanan yönetime ve din adamlarına da eleştiri getirmektedir. Quasimodo, fiziki çirkinliğin en ileri ucunda ucube bir insandır. Claude Frollo ise bakir kalması gereken, ama Esmeralda’ya ilgi duymasına engel olmayan kilisenin papazıdır.


Quasimodo ve Frollo’nun, Esmeralda’ya olan tutkularının ruhlarında yarattığı fırtınalar romanın hareket noktalarını ve romandaki çatışmaları oluşturmaktadır.

1831 yılında yayınlanan romanın tamamlanması yaklaşık 6 ay sürmüştür. Kitap dünya edebiyatının başyapıtlarındandır. Notre Dame'ın Kamburu, Hugo'nun kariyerindeki en parlak dönemlerinde yayımlanmıştır. Hugo’nun bu romanındaki Kilise zangoç’u olan Quasimodo karakteri o kadar etkili olmuştur ki roman bu adla, Notre Dame'ın Kamburu adıyla tanınır hale gelmiştir.


Victor Hugo bu romanda insanların yaşamında kaderin yerini ve yoksulluğun insanı köreltmediğini ortaya çıkarmıştır. Roman hem Fransa’da hem de dış ülkelerde oldukça sevilmiştir. Çoğu dillerde çevirimleri yayınlanmış, ayrıca filmleri de çekilmiştir. 19. yy başlarında Paris şehir planlamacıları Notre Dame Katedrali'nin bakımsızlığından ötürü katedrali yıktırmak istemişlerdir. Ünlü Fransız yazar Victor Hugo, halkın ilgisini buraya çekmek ve katedralin yenilenmesini sağlamak için Notre Dame'ın Kamburu adlı romanını yazmıştır. Roman, Notre Dame Katedrali'nin yenilenmesinde büyük rol oynamıştır.


Notre-Dame'ın Kamburu uzunluk olarak ortalamanın biraz üstünde ve bu da kitabı okuyacak okurun biraz gözünü korkutmakta ama gözünüz hiç korkmasın hemen bitiyor. İlk 70-80 sayfa fazlası ile tasvir ve betimlemelerle dolu olsa da buraları sabırla okuduktan sonra harika bir olay örgüsünün içinde buluyorsunuz kendinizi. Bundan dolayı siz değerli okurlardan ricam ilk sayfalardan kitabı yarım bırakmamaları. En büyük günahları işleyen kişinin toplumun günahlarını çıkartan rahip olması, sahte sözler ve sevgi uğultuları arasında kendini dışa vuran şehvet. Notre-Dame'ın Kamburu, kitabında bulacağınız çok anlam var.


Bu harika eserin konusu; çirkin, kambur, engelli ve çok acayip bir yaratık olan kilise zangocu Quasimodo (çan çalma görevlisi) ile Fransa’nın ruhani ve dini lideri Claude Frollo’nun çingene kızı Esmeralda’ya olan aşklarını anlatmaktadır. Quasimodo ile papaz Frollo’nun ruhlarında oluşan ikilemeleri ve tepkileri romantik bir yaklaşımla ele almaktadır. Paris'de yaşayan Quasimodo çok çirkin, kambur ve ucube bir adamdır. Kilisenin papazı Claude Frollo, ona Notre Dame kilisesinin çan çalıcısı yaparak sahip çıkmıştır. Quasimodo kambur çok çirkin ama altın kalpli ve mutsuz bir adamdır. Claude Frollo onu kiliseye alarak hem dış dünyaya kapatmış, hem de hizmetçi gibi kullanmaktadır. Kasabaya gelen Çingene güzeli Esmeralda ile her şey değişir. Roman ayrıca müzikale dönüştürülmüştür. Müzikalin ismi de Notre Dame de Paris’tir. Bu müzikalin Belle, Tu Vas Me Detruire, Déchire gibi şarkıları klasikleşmiş, romanla bütünleşmiştir. Romanın 1956 yılında filmi çekilir. Başrollerde Gina Lollobrigida, Anthony Quinn, Jean Danet yer almaktadır. 90’lı yıllarda bu filmin çağdaş versiyonu ve çizgi filmi de yapılmıştır. Bu güzel eseri okuyun okutun, asla pişman olmayacaksınız. Sadece biraz zaman ve sabır gerektiren bir eser.

366 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page