top of page
  • Yazarın fotoğrafıBora Keskin

Band of Brothers (Kardeşler Takımı)

Kardeşler Takımı, tarihçi ve biyografçı Stephen Ambrose tarafından yazılan aynı adlı romanından uyarlanan, II. Dünya Savaşı temalı, 10 bölümlük televizyon dizisi serisidir. Ortak yapımcılığını, Akademi Ödüllü "Er Ryan'ı Kurtarmak" filminde beraber çalışan Steven Spielberg ve Tom Hanks üstlenmiştir. 2001 yapımı "Kardeşler Takımı" hala Dünya'nın birçok yerinde TV kanallarında yayınlanmaktadır. Yapım hakkında kısa bilgiyi geçtiğimize göre gelin birlikte dizinin bölümlerinde anlatılanları inceleyelim, sonrasında da beğendiğim ve beğenmediğim kısımlardan bahsedeyim.

Dizi on bölümden oluşuyor, aşağıda sırasıyla anlatılanlar yer alıyor. (Spoiler istemeyenler "Artılar ve Eksiler" kısmına inebilir.)


1. Bölüm, Currahee: İzleyici olarak Easy Bölüğü ile ilk defa Georgia Eyaleti'ndeki Toccoa Kampı'nda karşılaşıyoruz. Bu bölüğün eğitimini üstlenen Yüzbaşı Sobel diğer bölüklerin kumandanlarından farklı olarak gereksiz derecede sert, acımasız ve kibirli biri. Acımasızlığından nasibini sadece erler değil, aynı hatta bazen daha da yüksek derecede subaylar da alıyor. D-Day için hazırlıklara başlaması için İngiltere'ye gönderilen bölük burada eğitimine devam ederken saha uygulamalarına verilen önem haliyle artıyor. Ancak bu yeni eğitim bölükteki ciddi bir sorunu ortaya çıkarıyor, o da Yüzbaşı Sobel'ın sahadaki beceriksizliği oluyor. Bu öyle bir seviyeye geliyor ki bölükteki düşük rütbeli subaylar toplu şekilde istifa etmeye bile kalkıyor. Ayrıca bölükteki önemli rütbelilerden biri olan Teğmen Winters da Yüzbaşı Sobel ile girdiği bir tartışmanın uzaması sonucu savaş dışı personeli uçaktan atlama konusunda eğiteceği bir pozisyona geriliyor.


2. Bölüm, Day of Days (Günlerin Günü): Easy Bölüğü, Normandiya'ya kayıplar vererek iniş yapıyor. Bu kayıpların arasında bölüğün fiili kumandanı da olduğundan dolayı gecenin zifiri karanlığında adamlarını toparlayıp komutayı eline alan Teğmen Winters, o gece adamlarının güvenini kazanıyor. Ayrıca Üsteğmen Speirs da hikayeye bu bölümde dahil oluyor.


3. Bölüm, Carentan: Easy Bölüğü, Carentan için verilen mücadeleye dahil oluyor. Çarpışmada birkaç adam kaybeden Easy Bölüğü, Üsteğmen Speirs'in teslim olmuş Alman askerlerini sıraya dizip kurşunladığı dedikodusuyla çalkalanıyor. Bunun dışında bölüm savaş şokundan muzdarip er Albert Blithe'a odaklanıyor. Özellikle bu bölümde Teğmen Winters'ın ağır ateş altında Albert'ın yanına gelip "Yapabilirsin Blithe, hadi Blithe!" diyerek onu gaza getirmesi akılda kalan sahnelerden. Tabi savaşın seyrinde birkaç gün sonra boynundan vurularak ölüyor.


4. Bölüm, Replacements (Yedekler): Easy Bölüğü'ne yedekler katılıyor. Normandiya'da savaşıp artık hamuru savaşta yoğrulmuş olan kıdemlilerle uyum sağlamakta zorluk çekseler de Market Garden Operasyonu için Hollanda'ya gittiklerinde girdikleri çarpışmalar onları birbirine bağlıyor.


5. Bölüm, Crossroads (Kavşak): Teğmen Winters beklenmeyen bir Alman saldırısına karşı savunmanın zorluklarını anlatan bir rapor hazırlıyor ve genç bir SS askerini vurduğu için vicdanıyla ilgili sorunlar yaşıyor. Bölümün sonunda bölük "Battle of The Bulge'a" katılması için Bastogne'ye gönderiliyor.


6. Bölüm, Bastogne: Easy Bölüğü Battle of "The Bulge'a" katılıp Bastogne'yi savunuyor. Genel olarak mühimmat ve sarf malzemeleri açısından zor durumda kalan Easy Bölüğü'nün malzeme aramasının anlatıldığı bu bölüm belirli noktalarında bölüğün sıhhiyesi Eugene'e odaklanıyor.


7. Bölüm, The Breaking Point (Kırılma Noktası): Easy Bölüğü Belçika'da Foy köyü yakınlarında mücadele veriyor. Bölüm, bölüm sonuna doğru kendisinin yerini alacak Üsteğmen Speirs'den önce bölüğe kumanda eden Üsteğmen Norman, Dike'in aldığı kararları sorguluyor.


8. Bölüm, The Last Patrol (Son Devriye): David Webster hastaneden dönerken Easy Bölüğü Haguenau'da zor bir göreve gidiyor. David Webster'ın, Asteğmen Jones ile birlikte bölüğe tekrar katılmalarındaki zorluğun anlatıldığı bu bölümde Winters Binbaşı rütbesine yükseliyor.


9. Bölüm, Why We Fight (Savaşma Sebebimiz): Easy Bölüğü Almanya'ya giriyor. Askerlerin bazıları Landsberg yakınlarında devriye gezerken terkedilmiş bir toplama kampına rastlıyorlar ve içindekileri özgür bırakıyorlar. Kamptan çıkanların halini görünce iğrenmekten ve sonrasında da üzülmekten kendini alamayan askerler, yerel Alman halkını kampı temizlemeye zorluyor. İlk başta halk böyle bir kampın varlığını reddetse de Amerikanların ısrarıyla söyleneni yapmak zorunda kalıyorlar. Bölüm, Nixon'un yüzünde acı bir ifadeyle "Hitler'in" intihar ettiğini söylemesiyle bitiyor.


10. Bölüm, Points (Puanlar): Berchtesgaden yakınlarındaki Kartal Yuvası'nı ele geçiren bölük ayrıca Hermann Göring'in evini de keşfediyor. Tabur olarak Avusturya'ya gittiklerinde savaşın bittiğini öğreniyorlar. Savaştan yeterli puan kazanmış olanlar evlerine dönerken diğerleri Pasifik Savaşı patlak verene kadar orada kalıyorlar.


Artılar:


+ Dizinin yapımında kesenin ağzı bol tutulmuş.


+ Kitabın içeriğinden olabildiğince kopmamaya çalışılmış, ancak biraz ayrıldıkları yerler de izlenebilirliği artırmış. (Tam uzunluğunda olsaydı Yüzbaşı Sobel ve Teğmen Winter's arasında geçen tartışma tam bir bölüm sürerdi.)


+ Askerler gerçekçi yansıtılmış. (Savaşın kafayı yedirttiği askerlerin birbirine saldırması, ast üst ilişkileri ve problemleri, işlenen insanlık suçları vb.)


Eksiler:


- Tam olarak bir ana karakter yerine her bölümde bölümün bir nevi "seslendirmesini" yapan bir ya da birkaç asker seçilip onların ağızlarından anlatılmış, seveni mutlaka vardır.


- Çekim açıları bazı yerlerde kimin kim olduğunu anlamayı zorlaştırıyor.

176 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page