top of page
  • Yazarın fotoğrafıMelih Taşcı

The Witcher 2: Assassins of Kings

The Witcher 2: Assassins of Kings (Lehçe: Wiedźmin 2: Zabójcy królów), CD Projekt Red tarafından geliştirilen ve Andrzej Sapkowski'nin The Witcher fantastik roman serisine dayanan 2011 aksiyon rol yapma video oyunudur. 2007 de çıkmış olan Witcher'ın ise devam oyunudur.


Polonya tarihi ve Slav mitolojisinden ilham alan oyun Witcher (Efsunger) Geralt'ın başından geçen hikayeyi anlatır.

Oynanış


The Witcher 2'nin oynanışı Witcher 1'den belirgin bir şekilde ayrılıyor. Örneğin savaş; tuzak kurma, menzilli silahlar, nişan alma ve fırlatma yetenekleri ile şekilleniyor.


İlk oyundaki "quick time eventler" yerini bu tür tam zamanlı bir savaş sistemine bıraktığından oyunun hızı kademeli olarak artıyor. Oyunda bulunan işaret seçiminde oyunun hantallığı işareti seçerken düşmanlardan dayak yemenizi sağlıyor, bu da oynanışı büyük ölçüde zorlaştırıyor. Öyle ki oyun bazı yerlerde bir Dark Souls misali düşman türlerini öğrenmeye zorluyor sizi.


Her düşmanın kendine ait bir yağı var. Bu yağlar düşmanla savaşmadan önce kılıca sürülüyor ve bazı "bonuslar" ekliyor. Bu yağları elde etmek için de çeşitli çiçekler kullanılıyor. Oyunun değişen bir özelliği ise işaretlerin alan hasarı vurmaması, elinizle işaretin kullanacağı kişiyi seçmeniz gerekiyor ve bu seçim esnasında oyun tam hızla akmayı sürdürüyor. Bu da seçimi yapana kadar sizi düşmanlara açık bir hedef haline getiriyor. Birinci oyundan sonra RPG sistemini geliştirmeye çalışan CDPRED Witcher 2'de çuvallıyor ve sistemi önceki oyundan daha beter hale getiriyor. Sistemi bozan şey ise Witcher (Efsunger) Geralt'ın önceki oyunda elde ettiği yetenekleri ikinci oyunda tekrar elde etmek zorunda kalması. Böyle bir "usta" Witcher'ın bilmesi gereken basit eylemler bile yetenek olarak sunulmuş.


Oyundaki grafikler ise son kullanıcıya en sarısından hollywood meksika filtresi ile sunuluyor. Öyle ki bu filtre oyunun yarı açık dünyasındaki "biyomlarla" değişmeden sarı rengini sürdürüyor.


Oyunun hikaye anlatım kısmı işe çeşitlendirilmiş. Seçenekler daha çok önem taşıyor. Verdiğiniz her bir kararın ağırlığını hikayenin şekillenmesinden anlıyorsunuz.


Hikaye


Witcher 2'nin hikayesinin en güzel kısmı ise şüphesiz sorgu sahnesi ile başlaması ve devam etmesidir. Witcher (Efsunger) Geralt'ın sorguda sorulan sorulara cevap vermesiyle olaylar değişir ve oyun hikayesi şekillenir.


Witcher (Efsunger) Geralt'ın sorgulanmasının sebebi Kral Foltest'i öldürenin Geralt olduğunun düşünülmesidir ancak Geralt bunun tam tersini söyler ve olayları anlatmaya başlar. Anlattığı olayları ise Geralt'ın gözünden oynayarak gözlemleriz. Foltest'in sağ kolu Cengaver Vernon Roche'un sorduğu her bir soru ile aralanan gerçek perdesi Witcher Geralt'ın güçlü anlatımıyla açılır.

Roche, Geralt'ı serbest bırakır ama bunun karşılığında Geralt'ın yapacak bir görevi olmuştur artık. Witcher Geralt yanına tepenin 14.sü olan büyücü Triss Merigold'u da alır ve kral katilinin peşine düşer.


Witcher (Efsunger) Geralt, Roche ve Triss bir ticaret kasabası Flotsam'a gelir ve sincaplar kod adlı çete üyesi olan Elf Iorveth tarafından pusuya düşürülür. Witcher (Efsunger) Geralt, Büyücü Şile de Tansarville'in yardımıyla birlikte dev canavar Kayran'ı öldürür. Witcher (Efsunger) Geralt, kasabanın görünüşte Temeryalı komutanı Loredo'nun kasabayı Kaedwen Kralı Henselt'e satmayı planladığını keşfeder. Ayrıca Letho olarak bilinen bir cadı olan kral katilinin Iorveth'e ihanet etmek istediğini keşfeder ve Elfi gerçeğe ikna eder. Witcher (Efsunger) Geralt ve Iorveth, Letho ile yüzleşirken, Roche silahlı bir güçle gelir.


Tam bu sırada oyuncu kararını vermelidir. Ya serserice bir yol seçecek ve sincaplar'a katılacaktır ya da Cengaver Vernon Roche saflarına katılacaktır. Seçim ne olursa olsun, Letho Triss'i kaçırır ve ikisini de Aedirn'e ışınlamaya zorlar.


Eğer Iorveth seçilirse:


Witcher (Efsunger) Geralt, Iorveth'e yardım ederse, çift yukarı Aedirn'e yelken açar. Orada, komşu Kaedwen'in Kralı Henselt'e karşı bir isyana karışırlar ve isyancı güçlere yardım ederler. Geralt üç görevi tamamlar: İsyancı Lider Saskia için zehirli bir panzehir formüle etmek, Triss'in nerede olduğunu belirlemek ve isyancıların, isyancı üssü Vergen'i savunmasını engelleyen bir savaş alanı lanetini kaldırmak. İsyancılar Kral Henselt'in ordusunu yener ve Henselt, Saskia'nın şartlarını kabul etmek zorunda kalır. Witcher (Efsunger) Geralt, Saskia'nın insan şeklini alan bir ejderha olduğunu keşfeder, ancak danışmanı büyücü Philippa Eilhart tarafından zihin kontrolü altındadır. Philippa, Saskia'yı ve kendisini Loc Muinne'e ışınladığında, Witcher (Efsunger) Geralt ve Iorveth onu takip eder.


Eğer Roche seçilirse:


Witcher (Efsunger) Geralt, Roche'a yardım ederse, Roche, Witcher (Efsunger) Geralt'ın Loredo'ya ihanet için suikast düzenlemesini sağlar. Witcher (Efsunger) Geralt ve Roche yukarı Aedirn'e yelken açar. Orada, Kral Henselt'e karşı isyanda da yer alırlar, ancak ona karşı savaşmak yerine krala yardım ederler. Witcher (Efsunger) Geralt, Kaedweni ordusunda bir isyan olduğunu keşfeder: Henselt'in Nilfgaard imparatorluğu ile komplo kurduğuna inanan sadıklar. Witcher (Efsunger) Geralt üç görevi tamamlar: Triss'in nerede olduğunu belirlemek, Kral Henselt üzerindeki laneti kaldırmak ve kralın Vergen şehrine yürümesini engelleyen bir savaş alanı lanetini kaldırmak. Witcher (Efsunger) Geralt, Henselt'i iki Witcher suikastçıdan korur ve büyücü ve Kral Henselt'in kraliyet danışmanı Dethmold'a büyücülük ayininde yardımcı olur. Büyücü Philippa Eilhart ve büyülenmiş isyancı lider Saskia ile birlikte Loc Muinne'e kaçmış olan Şile de Tansarville ile ittifak içinde olduklarını keşfederler. Roche'un Kaedwen'e karşı komplo kurduğu ortaya çıkar ve Henselt, Roche'un adamlarının çoğunu misilleme olarak infaz eder. Henselt Vergen'e saldırırken, Witcher (Efsunger) Geralt Henselt'in kişisel muhafızını yener ve ya Roche'un intikam almak için Henselt'i öldürmesine izin verir (ki bu Kaedwen'de bir iç savaşa neden olur) ya da onu kralı kurtarmaya ikna eder. Witcher (Efsunger) Geralt ve Roche daha sonra Triss ve Philippa'nın izinde Loc Muinne'e giderler.


Devamında:

Witcher (Efsunger) Geralt, daha önce kime yardım ettiğine bağlı olarak, Loc Muinne'ye Iorveth veya Roche ile gelir. Büyücüler manyak planlar yaparken Geralt ise tarafını seçmelidir.


Witcher (Efsunger) Geralt, Iorveth ile birlikte gelirse, Triss'i kurtarmak veya büyüyü Saskia'dan kaldırabilecek tek kişi olan ancak Redania Kralı tarafından yakalanıp kör olan Philippa'yı kurtarmak arasında seçim yapması gerekir.


Witcher (Efsunger) Geralt, Roche ile birlikte gelirse, Triss'i kurtarmak veya kaçırılan Temeria Prensesi Anais'i kurtarmak arasında seçim yapmalıdır.


Seçime bağlı olarak, büyücü-kraliyet toplantısı, Nilfgaard kuvvetleri, büyücülerin tüm planını ortaya çıkaran Letho ile geldiğinde veya Triss kurtarılırsa - Witcher (Efsunger) Geralt'ın kime yardım ettiğine bakılmaksızın - onun yerine büyücülerin planını ortaya çıkardığında kesintiye uğrar.


Toplantı yine Philippa tarafından zihin kontrolü altında olan ejderha formundaki Saskia tarafından kesintiye uğrar. Witcher (Efsunger) Geralt, kaçmak için megaskopunu (büyülü bir ışınlayıcı) kullanmaya çalışan Şile'nin peşine düşer.

Ancak Letho, Şile'nin sıkışıp kaldığı megaskopu sabote ettiğinden Witcher (Efsunger) Geralt, Şile'yi ya kurtarabilir ya da ölüme terk eder ve bu durumda Şile paramparça olur.


Sonunda Witcher (Efsunger) Geralt, Saskia ile düello yapar, ardından onu öldürebilir, yaşamasına izin verebilir veya (daha önce Phillipa'yı kurtarmışsa) Saskia'nın zihnindeki büyüyü bozabilir.


Triss kurtarıldıysa, Conclave yeniden kurulur ve büyücüler Loc Muinne'i mühürlemek için çalışır.


Triss kurtarılmazsa, Loc Muinne'de ve Kuzey Krallıkları'nda kanlı bir büyü kullanıcıları katliamı meydana gelir. Witcher (Efsunger) Geralt sonunda, Kuzey Krallıklarını istikrarsızlaştırmak için Nilfgaard'ın bir planını ortaya çıkaran Letho ile yüzleşir. Letho'nun hikayesini duyduktan sonra Witcher (Efsunger) Geralt, onu bırakabilir ya da ölümüne düello yapabilir.


Witcher (Efsunger) Geralt daha sonra Triss ve Iorveth veya Roche ile tekrar bir araya gelir ve güneye doğru yola çıkar. Oyunun eşzamanlı bir konusu, Witcher (Efsunger) Geralt'ın önceki hayatından kayıp anıları kurtarma, sevgilisi Yennefer ve efsanevi Vahşi Av hakkında daha fazla şey öğrenme girişimleridir. Son sahne ise Witcher 3: Wild Hunt'a ışık tutmaktadır.


Notlar:


Oyun zorluğu fazla gelirse "kolay'a" çekmeye çekinmeyin, zor her yiğidin harcı değildir. Oyunun hikayesinin çok kısa olması dikkatinizi çekecektir. Ancak merak etmeyin, oyun yapımcıları gözlerinizin leş filtreye dayanma süresini hesap ederek bu süreyi uygun gördüler. Oyunun müzikleri ise Witcher 3'ün müziklerinin çok ilerisinde.


Trainer (oyun için yapılmış hile ekranı) ile oynanıldığında ise tatminiyet vermeyen bir oyun çünkü hikayesi ilk oyunda olduğu kadar önemli hissettirmiyor.


Oyunun "kayıt" dosyasını Witcher 3 ile entegre ederseniz ikinci oyunda yapmış olduğunuz seçimler Witcher 3'e yansıyacaktır.

134 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page