Müfreze, yönetmenliğini Oliver Stone'un üstlendiği, Akademi Ödülü sahibi 1986 yılı, ABD yapımı dramatik savaş filmidir. Yönetmenin başyapıtı sayılan filmde, fon müziği olarak Samuel Barber'in "Adagio for Strings" isimli eseri kullanılmıştır. 4 Akademi Ödülü almış ve bu hariç 3 Oscar adayı da olmuştur. Filmin yardımcı oyuncuları Tom Berenger ve Willem Dafoe En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü adayı olmuşlardır. Oliver Stone'un yönettiği ve yazdığı filmin yapımcılığını Arnold Koperson yapmaktadır.
Konusu
Hikayemiz dedesi ve babası da Amerikan Ordusu'nda görev yapmış Chris Taylor adlı karakterin aile mesleğini devam ettirme kararını alıp aktif olarak devam eden Vietnam Savaşı'na gönüllü olarak katılmasıyla başlıyor.
Atandığı birimine katıldığında takım arkadaşlarından beklediği sıcak karşılamayı pek de alamayan Chris, kısa sürede Vietnam'daki varlığının kimse tarafından umursanmadığını anlıyor. Girdiği ilk çatışmaya kadar savaş hakkında olumlu düşünse de tecrübe ettikçe savaşa olan sevgisi hızla azalıyor. Önemli olanın silahını ateşleyebilmekten çok arkasını kollayabilecek bir yoldaşın olduğunu anlayan Chris, müfrezesindeki kıdemlilerle daha yakın ilişkide olmaya çalışıyor. Birimdekilere kıyasla daha barışçıl olması sık sık başına dert açıyor.
Bir istihkamı savunmaktan gece devriyesine, gece devriyesinden stratejik pozisyonları ele geçirmeye kadar türlü işlerde az kayıpla muvaffak olmayı başaran müfreze, bir gün içinde silah ve mühimmatın depolandığı düşünülen bir köye rastlıyorlar. Silah ve mühimmatların köyde olması durumunda Vietnam askerlerine verilebilmesi ihtimalinden dolayı müfreze köyde arama başlatmaya karar veriyor. Aramaya sert ve acımasız Çavuş Barnes ve nispeten daha barışçıl Çavuş Elias kumanda ediyor.
Arama esnasında ana karakterimizin bile bir noktaya kadar katıldığı bir çok zulüm gerçekleşiyor. Bunlardan en kötüsü daha sonrasında da Elias ve Barnes arasında süregelecek çekişmeyi başlatan infaz olayı oluyor. Köyün şefiyle konuşurken sabrı taşan Barnes, adamın karısını oracıkta infaz ediyor ve hızını alamayıp kızına da diz çöktürüyor. Tam kıza ateş edecekken ortaya çıkan Çavuş Elias, Barnes'ı durduruyor. Bundan da hızını alamayan yaşlı kurt, Elias'a kroşeyi geçiriyor. "Gel bakalım, ey mi yaman bey mi yaman?" diyen Elias, Barnes'a girişiyor. İkisi arasındaki kapışmayı ancak şimdiye kadar gördüklerine rağmen ses çıkarmayan müfreze teğmeni, fiili olarak durdurabiliyor. Üsse geri döndüklerinde, Barnes'ın vukuatlarını üstüne rapor eden Elias, yerini alacak adam olmadığından reddediliyor.
Bir sonraki devriyelerinde müfreze ağır ateş altına geliyor. Çavuş Barnes'ın takımının bir kısmını geriye çekmesiyle işler iyice kaotik bir hal alıyor. Kargaşada Elias'a denk gelen Barnes, "Fırsat bu fırsat," deyip yorgun düşmüş Elias'ın karnına üç el ateş ediyor ve oradan uzaklaşıyor. Daha sonra Chris'e denk gelen Barnes, Elias'ı aramayı bırakmasını, onun zaten cesedini gördüğünü söylüyor. Müfreze helikopterle ayrılırken Elias'ın hala ormanda savaştığını görüyorlar. Kısa sürede hakkın rahmetine kavuşsa da Barnes ile Elias arasında dönenleri anlayan Chris'in "Ulan haysiyetsiz, nasıl kıydın adama?" dermişçesine bakışı görülmeye değer.
Artık verdiği kayıplardan dolayı iyice güçten düşen müfrezeye Vietnam askerleri tarafından son bir saldırı düzenleniyor. Saldırı uçak desteğiyle savuşturulsa da müfrezeden sadece bir avuç asker kalıyor. Saldırının ertesi sabahında Barnes'ı yaralı olarak bulan Chris, tıpkı Barnes'ın Elias'a yaptığı gibi onu oracıkta öldürüyor.
Kendisi de yaralı olduğu için bölük karargahına geri götürülüp tedavi ediliyor. Sonrasında da gazi olarak evine geri dönüyor. Savaşın getirdikleri ve götürdüklerini, kaybedilen yoldaşları, müfreze içindeki iç kavgayı anlatan bu film, Chris'in helikopterdeki şu sözleriyle bitiyor, " Sonsuza kadar Vietnam'da olacağım, ruhumu ele geçirmek için mücadele veren Barnes ve Elias'ın anıları ile birlikte..."
Artılar:
+ Savaş psikolojisi iyi işlenmiş.
+ Askeri birim mensuplarının robot değil, birbirleriyle farklı yakınlık dereceleri olan insanlar oldukları anlatılmış.
+ Amerika'nın kazanan değil, kaybeden tarafta olduğu objektif olarak gösterilmiş. (Çarpışmaları kazanıyorlar ancak ne pahasına?)
Eksiler:
- Barnes ve Elias savaş dışında karakter olmalarına rağmen cephede tiplemeye dönüşüyorlar. Geçiş biraz yapay.
- Psikoloji işlemek namına, müfrezede aklı selim insan sayısını çok azaltmışlar.
Comments