top of page
  • Yazarın fotoğrafıAfşin Çakıcı

Bir Tereddüdün Romanı

Merhabalar sevgili okur, bu yazımızda Türk edebiyatının efsanesi olan Peyami Safa (Server Bedi) yazarımızın kaleminden olan Bir Tereddüdün Romanı, eserini inceleyeceğiz. Türk edebiyatında sıkça görülen Doğu-Batı çatışmasını konu alıyor lakin bu eser bize roman içinde roman okutuyor. Evet, kelimenin tam anlamıyla roman içinde roman okuyorsunuz. Peyami Safa'nın eserlerinde genelde toplum sorunları, Doğu-Batı çatışması, psikolojik durumlar sıkça ele alınır ve Türk edebiyatında psikolojik tahliller konusunda yazan en iyi yazardır. Safa'nın her kitabı beni hep değişik ruhlar haline sokar, bu harika eserde de ortada kalmışlık hissini iliklerinize kadar hissedeceğinizden eminim.


İnsan zihni koca bir karmaşadan ibaret. Tüm bu karmaşa duygulara, fiillere ve kararlara yansıyor. Gün içinde ve uzun vadede yaşadıklarımız tüm bu karmaşayla birleşince, insan, netlikten uzak, gelgitli bir hayatın içinde buluyor kendini. Kendi karmaşa ve belirsizliklerine en yakınındakileri de sürüklüyor. Peyami Safa’nın Bir Tereddüdün Romanı Birinci Dünya Savaşı’nın sebep olduğu olumsuzlukların birey ve toplum üzerindeki etkilerini ele alan ve yazarın hayatından izler barındırması yönüyle otobiyografik özellikler gösteren bir romandır. Yazarının ‘‘bütün bir harp sonu neslinin romanı’’ olarak nitelendirdiği eserin her cümlesinde hissedilen tereddüt, şüphe, inkâr, intihar, izleri bu savaştan kaynaklı olup, bireyin mutsuzluğunun ana nedenleri olarak karşımıza çıkmaktadır.


Roman; her şeye, herkese tereddüt ve şüpheyle yaklaşan bireyin asla başarıya ulaşamayacağı ve hep mutsuz olacağı tezi üzerine kurulmuştur. Peyami Safa, eserinde insanı mutsuz eden unsurların, inançsızlık ve kendi köklerinden kopmak olduğunu vurgular ve terkip fikrini öne çıkarır. Bu anlamda ümitlidir. Çünkü her şey başkalaşmak üzere, yerinde kalacaktır. Kitap başlarken bir belirsizlik duygusu veriyor insana, ancak ilerleyen bölümlerde olaylar geliştikçe daha açık ve anlaşılır oluyor. Ama kitap boyunca aklınızda hep bir soru işareti kalıyor. Yazarın psikolojik tasvirleri gerçekten çok başarılı. Öyle ki; bir hastalık anını anlatırken adeta siz de yaşıyorsunuz bütün acıları. Bu kitap bence oldukça başarılı bir eser lakin eğer Peyami Safa okumak istiyorsanız daha az psikolojik tahlilleri olan eserlerden başlayabilirsiniz. Kesinlikle yazarın her eserinden muhteşem keyif alacağınızı düşünüyorum.

Peyami Safa okumaya başlangıç olarak size önereceğim kitaplar;


-Dokuzuncu Hariciye Koğuşu


-Fatih-Harbiye


-Sözde Kızlar

Bu eserleri ile yazarın kalemiyle tanışırsanız eğer hem kalemine aşina olursunuz hem de diline aşina olur böylelikle çok büyük bir keyif alırsınız.


Alıntılar


"Kendi kendimden kaçmak istiyorum, kendime ve hiçbir şeye tahammül edemiyorum, dolaşmak, diyardan diyara gitmek.. Başka tesellim kalmadı, boğuluyorum!"


"Varlığıma bir mana vermediğim zamanlar çıldırıyorum. Kendimi bazen taşıyamayacak kadar manasız buluyorum."

"...her kuvvetli his gibi, tereddüt de insanı öldürebilir, hareketsiz ve meflûç bırakabilir."

"Alakalarımızın yüz bin şekline isim bulamıyoruz ve ‘’sevmek’’ deyip çıkıyoruz. Onun için ne kadar suistimale uğruyor bu kelime."

61 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page