top of page
  • Yazarın fotoğrafıBora Keskin

Blackwake

Mastfire Studios tarafından 2017 yılında geliştirilen deniz odaklı FPS oyunu Blackwake'in incelemesini yapmak için buradayım. Bu oyun özellikle oyunculara sunduğu deneyim ve basit oynanışıyla dikkatimi çekti.


Korsanların ve İngiliz Donanması'nın gemilerle mücadele ettikleri bu oyun çok sıkıcı ve monoton olabilecekken eğlenceli ve basit bir oyun olarak geliştirilmiş. Buyurun teknik özelliklerinden bahsettikten sonra artı ve eksilerini sıralayalım.


Grafikleri yapmak istediği şey için yeterli olan oyun tür olarak çizgi film benzeri plastikvari bir kaplama kullanmış. Eskiden optimizasyonu gerçekten berbat iken şimdilerde oyun bu sorunlardan arındırılmış. Daha önce de bahsettiğim gibi gemi savaşı ve mürettebat aksiyonuna dayalı bir oyun olan Blackwake'de neredeyse her şey oyuncular tarafından yapılıyor. Bu da mürettebat ve kaptan koordinasyonundaki önemi oldukça yükseltiyor. Haliyle artık günümüzün çoğu oyununda yerleşmiş olan seviyelere ayrılmış sesli sohbet (VoIP) büyük ehemmiyet taşıyor. (Takım liderlerinin diğer takım liderleri ve erlerle konuşabildiği, erlerin de diğer erler ve kendi takım liderleriyle konuşabildiği sistemden bahsediyorum.)


Oyunun 3 oyun modu var, "Capture The Booty" (Hazine Avı), "Siege" (Kuşatma) ve "Team Deathmatch" (Takım Ölüm Maçı). "Capture The Booty'de" haritada rastgele adacıklarda beliren hazine sandıklarını takımlar gemileriyle oraya gidip gemilerine taşımak suretiyle kendi üslerine geri götürüyorlar. Savunan taraf için de farklı pusu imkanları sağlayan oyun modu, hazine sandığının bulunduğu adayı cenk meydanına çevirebiliyor.


"Siege" modunda ise savunan taraf bir deniz fenerini dayanabildiği yere kadar gemi savaşıyla savunuyor, akabinde son savunma için duvarların arkasına çekiliyorlar. Biraz bölge ele geçirmeyi andırıyor.


"Team Deathmatch" ise açık ara en çok oynanan oyun modu. Takımların düşman gemilerini batırmak suretiyle bilet (tekrar doğmak için) kazandığı oyun modunda amaç sadece birbirini öldürmek. Normalde bu oyunları daha sıkıcı hale getirse de açıkçası bu oyunda ters işliyor. Bir görevi takip etmek zorunda olmadıkları için kaptanlar daha değişik stratejiler kullanabiliyor. Nihayetinde bu oyun modu diğerlerine kıyasla daha zevkli ve detaylarla yavaşlatılmamış bir oyun deneyimi sunuyor.


Oyun mürettebatın yaptığı eylemler sayesinde dönüyor. Topları doldurmak, ateşlemek, gemiyi tamir etmek, pompayı çalıştırmak gibi birçok eylem sonucunda geminiz batıyor ya da hayatta kalıyorsunuz. Takıma yararlı eylemlerin ödüllendirildiği, zararlı hareketlerin puanınızdan eksilttiği oyunun genel hatları bu şekilde.


Artıları:


+ Basit oynanışı sayesinde yeni oyuncuları zorlamıyor.


+ Grafikleri bilgisayar zorlayacak türden değil.


+ Takım koordinasyonu güzel olduğunda oyunu oldukça eğlenceli kılıyor.


+ Oyuncuların yaptıklarına göre ödüllendirilip cezalandırılıyor.


+ "Boarding" ve "grappling" zevkli.


Eksileri:


- Bir noktadan sonra monoton hale gelebiliyor.


- Bazen yerinizi alabilecek birisi olmadığı için bir rolün esiri olabiliyorsunuz. Bütün bir tur boyunca pompaları çalıştırmak zorunda kalırsanız neyden bahsettiğimi anlarsınız.

43 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

תגובות


bottom of page