top of page
  • Yazarın fotoğrafıBora Keskin

İlk Adım

Merhabalar, bu yazımda "İlk Adım" adlı şiir kitabını inceleyeceğim. Kitabın yazarı Emrah Baykan, 1986 da Niğde'de dünyaya gelmiş. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul da tamamladıktan sonra 2006 senesinde Muğla Üniversitesinde kamu yönetimini bölümünü kazanmış ve lisans eğitimini 2010 senesinde Muğla'da tamamlayarak tekrar İstanbul'a dönmüştür.

Emrah Baykan şiirle orta okul yıllarında ablası Gönül Hanım'ın şiire olan tutkusu neticesinde tanışmış olup; şairimiz zamanla diğer üstatlardan da esinlenmek suretiyle kendine has üsluba erişmiş ve ilk kitabını da İlk Adım adı altında 2017 yılında çıkartarak şiir severlerle buluşturmuştur.


Kitabın içerisindeki 100'e yakın şiirde genel olarak aşk, sevgi, sevda, ihanet, hasret gibi konular işlenmiş. Kimi zaman ölçülü, kimi zaman serbest ölçüde yazılmış şiirler asla karşılık bulamayan aşkları, sevgiliye olan hasreti, sevda yolunda çekilen acıları, mutluluğa dair çaresiz umudu anlatıyor.


Ayrıca güzel bir detay olarak zaman zaman format uzun uzadıya şiirlerden iki mısralık, özlü sözleri andıracak biçimde kısa şiirlere dönüşüyor. Bu sayede okuyucu uzun şiirlere kısa da olsa bir ara veriyor ve o ana kadar okuduklarını idrak etme fırsatı buluyor.


Şiirler arasından çalışma arkadaşlarımızla favorilerimiz "Aşk Çıkmazı" ve "Ayrılık Demi" oldu. Özelikle "Ayrılık Demi"nin mısralarında ki özenle seçilip, ustaca birleştirilmiş kelimeler ve üzerine dikkatlice düşünülmüş anlam, ekibimizi bir hayli memnun etmeyi başardı. "Aşk Çıkmazı" ise vermek istediği duyguyu, son kıtada vurucu bir şekilde vermeyi başararak, adından bahsettirmeyi hak etti. Her ne kadar piyasadaki diğer şiir kitaplarını okurken sahip olduğum beklentileri bu kitabı elime ilk aldığımda korusam da, kitabı bitirdikten sonra kolaylıkla beklentilerimi ve çok daha fazlasını karşıladığını söyleyebilirim. Emrah Baykan'ın yayımlanan ilk kitabı olmasına rağmen, şiirleri, vermeye talip oldukları duyguları hakkıyla veriyor ve okuyucuya hitap etme konusunda hiçbir eksiklik hissetmiyor.


İlk Adım; sevdiğinden ayrılmış, yaşanmışlıklardan usanmış, hasrette benliğini kaybetmiş, biçare umutla bekleyen ruhlar için biçilmiş bir kaftan. Saydığım duygu ve durumlardan geçen insanlar şiirlerde kendilerini bulacaklar.


Kitabın yazarı ilk sayfalara şöyle bir not da bırakıyor, şiir ve şairlik yolunda ilerlemek isteyen okuyucularımızla paylaşmak isterim:


"Şiirin zihnimde olgunlaşması ve kağıtla buluşması sonrasında, yazdıklarımın bir kitap haline gelmesi benim için bir hayaldi. Ancak hayatta şunu tecrübe ettim, hayal ile gerçek arasındaki ince çizgidir inanç; inandıkça ve sana inanan insanlar çıktıkça daha da bir cesur olur insan. O vakit hayaller gerçeklere biraz daha yaklaşır..."


Belki de yazar bunu kast etmiş olmasa da en azından edebiyat için şunu tavsiye edebilirim; kitabın isminde de geçtiği gibi ilk adımı atmaktan çekinmeyin. Bir işe başlamanız bitirebileceğiniz anlamına gelmez, ancak size bağlı olduğu sürece, başlamadığınız hiçbir işi bitiremezsiniz. Bu yüzden o hikayenin, kitabın ilk kısmına bugün başlamak, yarın her şeyi değiştirebilir.

80 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page