top of page
  • Yazarın fotoğrafıAfşin Çakıcı

Ruh Adam

Merhaba sevgili okur. Ruh Adam ilk baskısı 1972 yılında yapılmış, Hüseyin Nihal Atsız’a ait olan bir romandır. Romanın ikinci baskısı 1974 üçüncü baskısı 1977 ve dördüncü baskısı da 1980 yıllarında yapılmıştır. Nihal Atsız ismi duyulduğunda genelde bir önyargı oluşur, siz değerli okurlardan tek isteğim bu önyargılarınızı kenara bırakıp üstünde uzun bir süre düşünülmesi gereken bu harika eseri bir kez olsun okumanız. Zaten bir kere okuduktan sonra devamı gelecektir.


Eserimiz aslında iki hikayenin birleşmesi ile başlamaktadır. İlk hikayede evdeşini, ona yaptığı bütün iyiliğe ve ona olan sevgisine rağmen Açığma Kün’ün aşkı için kurban eden ve sonunda ondan “Seni seviyorum” sözünü dahi duyamayan Burkay’ın, Tanrıkut Mete’nin buyruğuna karşı gelerek sevdiğini oklamayan ve bu yüzden idam edilen Yüzbaşı Kayı’nın ve belki de sevgisini yenemeyip ağu içerek intihar eden Yüzbaşı Kubudak’ın bu zamandaki ortaya çıkış biçimidir.


Hüseyin Nihal Atsız, kurgu ve olaylarının işleniş bakımından ve ruh geçişleri ruh tahlilleri bakımından bence Peyami Safa ile eşdeğer bir yazardır.


Ruh Adam, yazarın kendi hayatından gerçek kesitler sunmaktadır. Atsız’ın hayallerini, düşlerini ve yaşamındaki çeşitli olaylardan da söz ettiği otobiyografik eseridir de aynı zamanda. Ruh Adam büyük ölçüde yazarın düşsel, imgesel, fikirsel düşüncelerinin, ruhsal ve içsel bunalımlarının öz geçmişi olsa bile yazarın gerçek yaşamındaki bazı olayları da yansıtmaktadır. Hüseyin Nihal Atsız, tıpkı romandaki kahramanımız Selim Pusat gibi askerlikten atılmış ve bir edebiyat öğretmeni ile evlidir. Kimilerine göre anlaşılması zor olan bir eserdir, bu yüzden sizlere tavsiyem sakin bir kafa ile kendinizi vererek en küçük ayrıntıyı bile atlamadan okumanız.

93 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page