top of page
  • Yazarın fotoğrafıAfşin Çakıcı

Hamlet

Merhaba sevgili okur. Bugün William Shakespeare'in Hamlet oyunu üzerine konuşacağız. William Shakespeare, tabii bu herkesin net olarak bildiği ismi ama bazı tarihçilere ve araştırmacılara göre de Francis Bacon,William Stanley, Roger Manners, Edward de Vare sandığı 1564-1616 yıllarında yaşamış, İngiliz edebiyatının ve bence dünyanın en iyi tiyatro yazarıdır. İngiltere, tiyatro, dram, trajedi, komedi denilince akla şüphesiz Shakespeare gelir. Saydığım her alanda da tiyatro eseri vardır. Hani Nietzsche der ya “Müziğin sesini duymayanlar dans edenleri deli sanırlar.” Aynı şekilde Hamlet'i tanımayanlar da onu deli sanırlar. Kelimelerle oynayan, toplumsal sorunları bir cımbızla çekip o kelimelerin derinliklerine koyan bir yazar Shakespeare. Hamlet, genelde bir aşk hikayesinin anlatıldığı tiyatro eseri olarak anlaşılsa da aslında bir intikam tragedyasıdır ve şimdiye kadar okuduğum en iyi eserlerinden biridir. Hamlet, kralın oğludur, aşıktır, filozoftur, delidir, intikamcıdır, insanın türlü hallerini barındırır ve halleri o kadar güzel oynar ki hepsidir ya da hiç biridir Hamlet. Kitabı okurken Shakespeare'in kelimelerle nasıl dans ettiğini ve kelimelere nasıl hükmettiğini göreceksiniz.


Prens Hamlet'in, kral olan babasını öldürdükten sonra tahta geçen ve annesi Gertrude ile evlenen amcası Claudius 'tan intikam almasıdır. Hamlet İngiliz Edebiyatının en etkileyici oyunlarından biridir. Shakespeare'in yaşadığı dönemde de popüler oyunlarından birisi olmuştur. Hamlet’i hem İngiliz hem de dünya edebiyatında pek çok yazarı etkilemiş, günümüzde de en sevilen oyunlardan biri olarak kabul edilen meşhur bir tiyatro eseridir.

Goethe, Dickens', Joyce'tan Murdoch, gibi birçok yazar Hamlet’ten esinlenmişlerdir. Pek çok ülkede yüzlerce yıldan beri defalarca sahnelenmiş dünya da en çok sahnelenen oyunlardan birisi olmuştur. Pek çok kez filmlere de konu olan Hamlet "Külkedisi'nden sonra en çok filme çekilen öykü" olarak tanımlanmıştır. Aynı zamanda Shakespeare hakkında büyük bir dedikodu da var. Eserlerini başkalarından çaldığı üzerine. Hamlet’in Türkiye İş Bankası Yayınlarından olan çevirisinin son bölümünde "Hamlet’in Kaynakları" kısmında Hamlet ve Belleforest adlı bir Fransız derlemecinin "Trajik Hikayeler" eserindeki bir bölüm arasındaki inanılmaz benzerlik anlatılıyor. Anlatılana göre birkaç küçük ayrıntı haricinde oldukça benziyor bu iki eserin kurguları birbirine. Üstelik "Trajik Hikayeler" 1580’lerde yayınlanıyor, Hamlet ise 1601-1602 yıllarında ilk gösterime giriyor. Hamlet'i Shakespeare’in birçok kaynaktan bilgi toplayıp altyapı oluşturarak ve incelediği eserleri kendine uyarlayarak yazmış olabileceğine inanıyorum ben. Hamlet, Shakespeare’in tek oğlu ve 11 yaşında hayatını kaybetmiş. Shakespeare ve Hamlet üzerine bu kadar konuştuktan sonra tabii bizi en ilgilendiren soruya gelelim, eserlerini kronolojik sıraya göre mi okumalıyız yoksa kafamıza göre de okuyabilir miyiz? Bunun cevabı bence kesinlikle kafanıza göre okuyabilirsiniz lakin kronolojik sıranın şöyle bir önemi var, değerli yazarımız Shakespeare'nin nasıl bu kadar kaliteli yazar olduğunu, olgunlaştığını ve bu dönemlerini görmeniz açısından kronolojik şekilde okuyabilirsiniz ya da benim açımdan daha önemli kitaplarını okuyarak da bu hazza erişebilirsiniz. Bence önemli eserleri; - Hırçın Kız - Titus Andronicus - Aşk ve Anlatı Şiirleri - Romeo ve Juliet - Venedik Taciri - Kral IV. Henry 1-2 - Windsor'un Şen Kadınları - Julius Caesar - Hamlet - Soneler - Othello - Kral Lear - Macbeth - Antonius ve Kleopatra - Coriolanus'un Tragedyası Shakespeare için yazılmış biyografi kitaplarından en az 1 tanesi. Benim tercihim Mine Urganın yazdığı bir biyografi kitabı olabilir. Bu okuma sırasının sebebi ise Hırçın Kız, Titus Andronicus ve Romeo ve Juliet gibi serbest dönem eserleri ile tanışacaksınız ayrıca Shakespeare'in yükselmeye başladığı dönem olan I. Elizabeth dönemi içinde yazılmış Venedik Taciri, Julius Caesar, Hamlet gibi eserleri okuyacaksınız ve bence en önemlisi olgunluk dönemi olan I. James dönemi içinde yazılmış Othello, Kral Lear, Macbeth ile Antoinus ve Kleopatra gibi eserlerle tanışma fırsatınız olacak. Şimdiden size Hamlet ve Shakespeare'in okuyacağınız diğer kitapları için bol keyifler dilerim. Umarım siz de Shakespeare'in sözcükler ile oynamasının tadına varırsınız.

74 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Se7en

Comentários


bottom of page