top of page
  • Yazarın fotoğrafıAfşin Çakıcı

Leonardo'nun Yahuda'sı

Merhabalar sevgili okur, bugün biraz sanat biraz da edebiyat konuşacağız. Eserimizin adı Leonardo'nun Yahuda'sı. Leonardo Da Vinci'nin ünlü eseri ‘Son Akşam Yemeği’ tablosunun uzun süre tamamlanamama nedenini anlatan etkili bir modern klasik. Dünyanın en ünlü tabloları arasında yer alan Son Akşam Yemeği, Leonardo Da Vinci tarafından üç yılda yapılmıştır. Da Vinci, tablosunda oluşturduğu her yüze uygun rol modelini Milano sokaklarında günler boyu arar. Geride bulamadığı tek bir yüz kalmıştır; Kötülüğün, ihanetin ve kibrin simgesi olan Yahuda.


Birçoğumuz Mona Lisa eserinden biliriz Leonardo da Vinci'yi. 15 Nisan 1452 yılında evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelmiştir. O dönemde çok hoş karşılanmamaktadır evlilik dışı çocuklar, bu sebeple annesinden ayrı kalmış ve ilk yıllardan itibaren babası eğitimini üstlenmiştir. Çocukluk döneminde de birçok alanda yetenekli olduğunu göstermiştir. Filozof, heykeltıraş, yazar, ressam öne çıkan mesleklerindendir.


Da Vinci, o meşhur İsa’nın Son Yemeği (The Last Supper) adlı eserini tamamlamak üzere Milano’da bulunur. Resmin tamamlanmasını bekleyen herkes üstadın neden bir türlü resmi tamamlamadığı ile ilgili bir sürü söylenti geliştirir. Milano dükü, üstada serzenişte bulununca, üstat, henüz Yahuda karakterini görmediğini, böyle birini bulamadığını söyler. Yahuda’yı bulabilmesi için, kibirinden dolayı sevgisinden, büyük tutkusundan bile vazgeçebilecek birini görmesi, tanıması gerekir.


Kendi sevgisine ihanet edecek o kahraman ise Alman bir tüccar olan Behaim’dir. Behaim, Milano’ya babasından borç alıp onu dolandıran bir tefeciden borcunu tahsil etmek üzere gelmiştir. Dolandırıcının adı ise Boccetta’dır. Behaim, şehre ilk geldiği gün daha ayağının pası silinmeden, pazarda gezinirken kalabalık arasında bir kıza tutulur. Kız da onu görmüştür ama çıkan hengamede gözden kaybolur. Behaim, onu günlerce aklından çıkaramaz ama kızı aramak için ise en ufak girişimde de bulunmaz. Ta ki girdiği bir birahane de lafı açılana kadar.


Araştırmaya sevk edici bir eser, Tarihsel eserlerin kişinin araştırmacı yönünü ortaya çıkarmak için bence en güzel seçeneklerden biri. İhanet. Kibrin en uç noktası. Sevmek. Sevmek ve hançerlemek.


İyi olduğunu düşünüp sırtımızı rahatlıkla dayadığımız insanlar, nesneler, şehirler, ortamlar iyiye ulaşmak için önümüzde bir engel gibi duran, belki “kötü”den başka bir şey olmayan bir muammadır gözlemlemedikçe. Bazen gözlemlemek de yetmez. Herkese eşit şartlar sunmayan hayat, insanın karşısına nelerin çıkacağını sır vermeyerek izletir bir köşeden.


Alıntılar


“Sen sırrı ve Yahuda’nın günahını biliyor musun? Onun İsa’ya neden ihanet ettiğini biliyor musun?” diye sordu Üstat Leonardo “İsa’ya onu sevdiğini anladığı için ihanet etti. Onu çok sevmek zorunda kalacağını önceden gördü ve kibri buna izin vermedi. Evet, Yahuda’nın günahı, kendisine ihanet edecek kadar kibirli olmasıydı.”

59 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page